perjantai 30. elokuuta 2013

Paakkelssi @ Porvoon ostosten yö 30.8.2013


   


 Pidimme ystäväni Sallan kanssa pop-up kahvilaa Porvoon Ostosten yönä . Teimme yhteistyötä Paperipilven omistajan, ihanan Marjukan kanssa. Hänellä oli kauppa auki ja meillä oli kahvila Paperipilven sisäpihalla. Pop-up kahvilan järjestäminen ja pitäminen on hauskaa, mutta on siinä paljon työtäkin. Leipominen, tavaroiden kuljettaminen, teltan kasaaminen, herkkujen esillelaitto, purkaminen, pois vieminen.... Mutta on se kaiken sen arvoista.


      Gluteenittomat Hirviönkesyttäjän-keksit
5 dl gluteenittomiajauhoja             1 tl soodaa
1 tl suolaa                                            1 tl leivinjauhetta
250 g huoneenlämp. marg              2 dl sokeria
2 dl muscovadosokeria                    1 tl vaniljasokeria
3,5 dl täysjyvä riisihiutaleita        180 g suklaata rouhittuna
2 rkl nestettä                                     1 dl kookoshiutaleita
200 g glutenitontalakritsia pilkottuna 

* Sekoita jauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään.
* Lisää margariini jauhoseokseen käsin sekoittaen. Älä ylisekoita. Lisää kaurahiutaleet, suklaa, lakkritsi ja kookoshiutaleet. Lisää viimeiseksi neste. Sekoita varovaisesti.
* Pyörittele taikinasta palloja ja painele kekseiksi pellille.
* Paista 175 asteessa n. 15 min., riippuen keksien koosta ja paksuudesta.
      (ohje mukailtu Raisa Kettusen kirjasta ”Puputytön juhlakirja”)

Kekseistä tuli hauraampia kuin ns tavalliset keksit ja riisihiutaleet rouskuivat kivasti hampaissa. Saivat ihan positiivista palautetta, mutta ajattelin silti kokeilla seuraavat kvinoahiutaleista.

      Hävyttömät - brownies
4,5 dl jauhoja                    2,5 dl sokeria
2,5 dl fariinisokeria        1,5 dl kaakaojauhetta
1 dl kookoshiutaleita      150 g suklaata
0,5 tl leivinjauhetta        1 tl suolaa
2,5 dl kookosmaitoa        2 dl margariinia sulatettuna
1 tl vaniljasokeria

* Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kookosmaito ja rasva. Sekoita. Paista uunin keskitasolla 35 min, 175 asteessa. 
* Tarjoiltiin Go green & Sunnuntai-vispin sekoituksen kera. 
  
Ystäväni Katri oli tehnyt ihanaa seitanmakkaraa, jonka hän oli siivuttanut ihanan ohuiksi leikkeleiksi. Paakkelssista sai siis ostaa siemensämpylöitä, joiden välissä oli itse tehtyä pestoa, seitanleikkelettä, paprikaa, salaattia ja kurkkua.

     Mitä pihalta löytyy- pesto
Pestoon tulee maun mukaan lehtikaalia, valkoapilan- , voikukan- , ratamon- ja siankärsämön lehtiä, valkosipulia, suolaa, pippuria ja kylmäpuristettua rypsiöljyä. Kaikki aineet sekaisin tehosekoittimella. Nam. 
  
Teimme myös ihan tavallisia korvapuusteja, niille jotka ovat enemmän perinteisen kahvi & pulla-linjan kannattaja. 
 
     Korvapuustit
2,5 dl soija- tai kauramaitoa        25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
0,5 tl suolaa                                      0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa                         75 g Keiju-margariinia
7–9 dl vehnäjauhoja

* Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja murenna sen sekaan hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42-asteiseksi.
* Lisää soijamaidon sekaan suola, sokeri, kardemumma ja 4 dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi.
* Lisää taikinan joukkoon margariini sekä vehnäjauhoja desilitra kerrallaan ja vaivaa käsin. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se on kimmoisaa, eikä tartu käsiin.
* Kaulitse pullataikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja levitä sen päälle ohut kerros margariinia. Ripottele taikinan päälle kanelia ja fariinisokeria suht tasaiseksi kerrokseksi. Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi, leikkaa n. 20 palaksi ja siirrä ne kahdelle uunipellille. Paina niiden keskelle kolo peukaloillasi.
* Laita uuni kuumenamaan 225 °C:en ja anna puustien kohota sen aikaa liinan alla. Paista korvapuusteja 8–12 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

2 kommenttia:

  1. Hei! Sain eilen maistaa Hävyttömät-brownieta. Se suli suussa, kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti, antaen mahtavan kohottavan henkisen elämyksen. Kiitos reseptistä!

    Ystäväni, joka ei ollut kanssani nauttimassa herkusta, innostui myös, että tämän voi varmaan tehdä gluteenittomana. Jauhoja ei olekaan määritelty tarkemmin.

    Ohjeessa kehotetaan lisäämään keskenään sekoitettuihin kuiva-aineisiin kookosmaito, rasva ja vanilja. Ainesluettelossa ei mainita vaniljaa. Tarkoitetaanko vaniljasokeria ja olisiko määrä noin 1 tl? Suklaa oli eilisessä Hävyttömässäni sopivan pieninä, mutta kuitenkin tuntuvina palasina, tavallista "suklaapalaa" pienempinä.

    VastaaPoista
  2. Moikka Marjatta!

    Anteeksi että en ole vastannut kysymykseesi! :/ Olen ilmeisesti unohtanut ruksata asetuksista ilmoituksen kommentista.
    Juu, oikeassa olet vaniljasokerin suhteen ja teelusikallinen on hyvä. Itse en aina mittaa, mutta tuo on hyvä määrä.

    Miten gluteeniton versio onnistu? :)

    VastaaPoista