sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kioski & Kahvila Pumppaamo


Sain olla mukana tällaisessa mahtavassa projektissa! Kerkkooseen (kylä jossa asun) perustettiin Kioski & Kahvila Pumppaamo, joka on Kerkkoon palveluosuuskunnan yritys. Tätä toimintaa varten kyläläiset (pääosin) talkootyönä remontoivat vanhan vedenpuhdistamon Porvoonjoen rannalla. Pumppaamolla on kaksi mahtavaa naista töissä ja minä sain olla heidän kanssaan puoli vuotta puuhaamassa. Aloitimme ihan alusta; paikka siivottiin rakennuspölyistä ja rojuista, astiat piti saada paikoilleen, pohtia millaisia tarjoiluastioita tarvitaan, mitä aletaan myymään, tukkuun tehtiin uskomattomat tilaukset ja tavaroita hyllytettiin vielä avajaispäivää edeltävänä iltana. Vai vielä samana aamuna! Työntekijöiden lisäksi Pumppaamolla häärää tietenkin osuuskunnan hallituksen jäsenet, sekä muita avuliaita kyläläisiä.

Tein avajaisiin kaksi kakkua. Pohjana on Miukkiksen ihana suklaakakku ja välissä on mustikkahilloa. Päälle vispasin Sure Whip vispiä, jota olen ostanut Heinon tukusta. Litra maksaa 3-4 € ja se on todella riittoisaa. Miinuksena on se että vispi täytyy maustaa jollain, sillä siinä on hassu sivumaku (ei kaikkien mielestä). Käytän tätä vispiä silloin, kun on tehtävä monta isoa kakkua.


Tein sokerimassasta tekstit
ja marsipaanista porkkanat. 

Kakkujen päällä on myös suklaasta kahvikupit.
Pyöreän vadin ostin heti kun se ilmestyi
Pumppaamolle myyntiin.
Kakut tekivät kauppansa eikä kotiin tarvinnut kantaa palaakaan. Nimensä mukaisesti Pumppaamolla on sekä kioski että kahvila. Kioskin puolelta saa kaikkea kissanhiekasta ja deodorantista kahvipapuihin ja pakastepizzapohjiin. Myynnissä on myös erilaisia lahjatavaroita. 
Tuoretta leipää tulee joka arkiaamu joko Tuorilan- tai Huovilan leipomolta. Kuitukingi sämpylöistä tuli nopeasti minun lempisämpylöitäni. Kahvilan puolelta löytyy niin erikoiskahveja kuten jäälatte (myös soijamaidolla) kuin ihan suodatinkahviakin. Leipomot toimittavat myös pullaa ym, mutta ne eivät ole vegaanisia.


Strömsbergin myllyn jauhot ansaitsevat oman kappaleensa. Olen intohmoinen leipoja ja olen vuosien mittaan kokeillut kaikenlaisia jauhoja. Kokeilumielessä ostin jauhoja (jotka ovat vielä tosi halpojakin!). Tein kakun ja keksejä. Hämmästyin. Olin ihan ihmeissäni että kakkupohjasta, joka aikaisemmin oli ollut ihan ok, tulikin yhtäkkiä todella hyvä. Ostin ystävälleni jauhoja ja pyysin kokeilemaan. Hän teki porkkanakakkua ja ihastelimme yhdessä kuinka erilaista oli leipoa näillä jauhoilla. Leivonnaisiin tuli aivan uudenlaista kuohkeutta kuin ennen. Tämän jälkeen en ole muita jauhoja käyttänyt ja leipomuksen ovat saaneet enemmän kehuja kuin aikaisemmin. 

Kesällä Pumppaamolle tuli myyntiin Saksalan saippua:n saippuoita. Ne ovat vegaanisia, eläimillä testaamattomia, ne puhdistava hyvin kuivattamatta ihoa. Aluksi myyntiin tuli laventeli, kehäkukka ja tervasaippua, mutta myös kahvisaippuasta on ollut puhetta.
Itse suosin kehäkukkaa, mutta lahjaksi olen ostanut kaikkia.


Elokuun lopulla oli viimeinen työpäiväni. Koska kakutta en ikinä lähde mistään, en lähtenyt tälläkään kertaa. Halusin kiittää sekä työkavereitani, hallituslaisia jotka mahdollistivat työkokeiluni Pumppaamolla sekä tietenkin kaikkia heitä, joihin kesän aikana tutustuin. Oli haikea päivä, vaikka voin halutessani jatkossakin käydä Pumppaamolla viikon jokaisena päivänä.


Kakku on hääkakkuni ohjeen mukaan tehty. Välissä on mustikkahilloa ja suklaamoussea. Kakku on myös päällystetty suklaamoussella. Meidän karhunvatukat kypsyivät sopivasti, joten sain niitä kakun päälle. Sulatin suklaata ja käytin samaa suklaamuottia kuin aiemminkin.

 


Oli aivan mahtavaa olla Pumppaamolla töissä ja jos en olisi vegaani, olisin halunnut jäädä sinne. Minulla oli ihanat työkaverit joiden kanssa toivottavasti olen tekemisissä jatkossakin. Oli hienoa tutustua Pumppamolla asioiviin kyläläisiin sekä muuten vain kahvilla piipahtaviin ihmisiin. Toivon että kaikki kyläläiset ottavat paikan omakseen, sillä tällaisia ei kovin monessa kylässä enää ole ja toivon että oma kylämme olisi edelläkävijä myös tässä asiassa. Jokainen kylä tarvitsee sydämen, jossa tapahtuu ja ihmiset voivat tavata. Pumppaamo on minusta aivan oivallinen kylän sydän. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti